NOTA DE PRENSA DEL miércoles 03 de julio de 2019

Reinventant els festivals: 10 anys de Cruïlla 
 
 
Barcelona, 3 de juliol de 2019. Avui començarà a sonar la música a la desena edició de Cruïlla, però fa ja uns dies, que Cruïlla va donar el tret de sortida a la seva més ambiciosa edició. 
 
Aurora i Black Eyed Peas donaran el tret de sortida a aquesta nova edició de Cruïlla, un festival que en 10 anys ha aconseguit consolidar-se com una de les millors cites culturals del sud d'Europa gràcies a una programació eclèctica i de gran qualitat - de Kylie Minogue ,. Michael Kiwanuka, Foals, Vetusta Mora, Black Eyed Peas, Jorge Drexler, Bastille, Marcelo D2, de Nats i Waor o Love of Lesbian per citar només alguns - una qualitat en els serveis a l'altura de molt pocs festivals d'aquestes dimensions i una personalitat perfectament definida amb un únic objectiu: oferir la millor experiència als seus usuaris. 
 
Fruit d'aquesta mentalitat neix una edició marcada per les novetats. La primera Cruïlla Talks, un cicle de conferències que ha portat a Barcelona Tarana Burke -fundadora del moviment # metoo- Khalida popal - excapitana de la selecció de futbol d'Afganistan- o dos artistes que abandonen per un instant la seva faceta com a músics per oferir les seves reflexions en un entorn més assossegat, Tiken Jah Fakoly i Marcelo D2, entre d'altres. Comissariat per la periodista i escriptora Agnès Marquès, Cruïlla Talks ha suposat una de les apostes d'aquesta edició del Festival.

Una altra de les grans apostes del festival ha estat l'acostament a la tecnologia i, després de ser el primer festival full-cashless d'Espanya, Cruïlla 2019 serà el primer festival 5G d'Europa. Concretament el Festival Cruïlla provarà la tecnologia 5G aplicada a la realitat virtual a través d'una experiència immersiva 360 ° en la qual l'espectador podrà veure i experimentar el concert en directe com si estigués a l'escenari amb el grup, el projecte, impulsat pel Cruïlla i Mobile World Capital Barcelona, en nom de 5G Barcelona, ha estat desenvolupat tecnològicament per ACCIONA, Cellnex Telecom, Qwilt i Grup MÁSmovil. 
 
Per dur a terme el projecte s'instal·larà una càmera 360 ° a l'escenari principal del festival, que prendrà imatges del concert. Un cop processades, es transmetran via small cells -micro antenes- a unes ulleres de realitat virtual 3D situades a l'espai Cruïlla 5G, situat al Village del festival. A través d'aquestes ulleres l'espectador podrà veure en streaming el vídeo 360 ° i experimentar la sensació d'estar en aquest moment virtualment a l'escenari amb el grup. El resultat és una millor experiència de l'usuari, que podrà sentir-se part de l'espectacle i servirà per avançar en el desenvolupament de noves experiències tecnològiques en l'àmbit de la cultura i l'entreteniment.

De la mateixa manera, Cruïlla també mira al futur i, conscient del seu impacte, avança en el seu camí per convertir-se en el gran referent pel que fa a sostenibilitat en grans esdeveniments. Cruïlla vol ser un festival que treballi pel residu zero i per la progressiva eliminació dels plàstics. Així, en la present edició, a l'eliminació de les ampolles plàstiques de refrescs i gots de plàstic, que ja s'havia implantat en edicions anteriors, s'afegeix la substitució de les ampolles d'aigua plàstiques per ampolles de vidre reutilitzables i l'aposta pels gots biodegradables.  
El compromís social i la responsabilitat ambiental formen part de l'ADN de Cruïlla. Des dels seus inicis el festival ha anat incorporant contínuament bones pràctiques i establint aliances amb diferents actors de l'àmbit social i ambiental per sumar sinergies positives que contribueixin a fer un festival millor per als assistents, per a Barcelona i per al planeta.

Com no podia ser d'una altra manera Cruïlla seguirà apostant per oferir als seus usuaris una experiència artística enriquidora i un any més, l'artista Lluís Danés torna a convertir l'escenari principal del Cruïlla en una obra d'art, en aquest cas una al·legoria de "l'Origen "de la vida i presentarà Cruïlla Arts & Performance, tot l'art que es fa fora dels escenaris, amb la Fura dels Baus, l'Aquelarre de Cervera i les estructures gegants d'Antigua i Barbuda com a principals exponents. 
 
Finalment el Festival Cruïlla porta aquest any una nova forma de complementar els millors concerts amb un nou espai: el Cruïlla Comedy. 
En aquesta edició el festival aposta per la comèdia i el stand up, traslladant al públic l'explosió d'humor que Barcelona està experimentant en els últims mesos. La selecció dels participants de Cruïlla Comedy ha estat realitzada per Tomás Fonts i inclou noms de sobres coneguts com el mateix Tomàs Fuentes, Valeria Ros, Danny Boy River, Iggy Rubin o Riot Comedy són alguns dels monologuistes confirmats. 
 
Per resumir un festival que no va néixer amb la vocació ni de ser comptat, ni "instagrameat", ni fotografiat, si no viscut, només cal ajuntar totes les peces i formar un cartell amb noms com Kylie Minogue, Tarana Burke, Bastille, 0 plàstic, La Fura dels Baus, Black Eyed Peas, Tomás Fuentes, Experiència 5g, Khalida popal, Vetusta Morla, Aquelarre de Cervera, Love of Lesbian, Riot Comedy, Foals ... 
 
En Cruïlla ja està tot preparat per a la desena jornada d'un viatge que només ha fet més que començar.
 
 

_____________________________________________  Castellano
 
 
Reinventando los festivales: 10 años de Cruïlla
 
 
Barcelona, 3 de julio de 2019. Hoy empezará a sonar la música en la décima edición de Cruïlla, pero hace ya unos días, que Cruïlla dió el pistolezado de salida a su más ambiciosa edición.
 
Aurora y Black Eyed Peas darán el pistoletazo de salida a esta nueva edición de Cruïlla, un festival que en 10 años ha conseguido consolidarse como una de las mejores citas culturales del sud de Europa gracias a una programación ecléctica y de gran calidad - de Kylie Minogue,. Michael Kiwanuka, Foals, Vetusta Mora, Black Eyed Peas, Jorge Drexler, Bastille,Marcelo D2, de Natos y Waor  o Love of Lesbian por citar solo algunos – una calidad en los servicios a la altura de muy pocos festivales de estas dimensiones y una personalidad perfectamente definida con un único objetivo: ofrecer la mejor experiencia a sus usuarios.
 
Fruto de esta mentalidad nace una edición marcada por las novedades. La primera Cruïlla Talks, un ciclo de conferencias que ha traido a Barcelona a Tarana Burke –fundadora del movimiento #metoo- Khalida Popal – excapitana de la selección de futbol de Afganistan- o dos artistas que abandoran por un instante su faceta como músicos para ofrecer sus reflexiones en un entorno más sosegado, Tiken Jah Fakoly y Marcelo D2, entre otros. Comisariado por la periodista y escritora Agnès Marquès, Cruïlla Talks ha supuesto una de las apuestas de esta edición del Festival.
 
Otra de las grandes apuestas del festival ha sido el acercamiento a la tecnología y, tras ser el primer festival full-cashless de España, Cruïlla 2019 será el primer festival 5G de Europa. Concretamente el Festival Cruïlla probará la tecnología 5G aplicada a la realidad virtual a través de una experiencia inmersiva 360° en la que el espectador podrá ver y experimentar el concierto en directo como si estuviera en el escenario con el grupo, el proyecto, impulsado por el Cruïlla y Mobile World Capital Barcelona, en nombre de 5G Barcelona, ha sido desarrollado tecnológicamente por ACCIONA, Cellnex Telecom, Qwilt y Grupo MASMOVIL.
 
Para llevar a cabo el proyecto se instalará una cámara 360° en el escenario principal del festival, que tomará imágenes del concierto. Una vez procesadas, se transmitirán vía small cells –micro antenas– a unas gafas de realidad virtual 3D situadas en el espacio Cruïlla 5G, situado en el Village del festival. A través de estas gafas el espectador podrá ver en streaming el video 360° y experimentar la sensación de estar en ese momento virtualmente en el escenario con el grupo.
El resultado es una mejor experiencia del usuario, que podrá sentirse parte del espectáculo y servirá para avanzar en el desarrollo de nuevas experiencias tecnológicas en el ámbito de la cultura y el entretenimiento.
 
De la misma forma, Cruïlla también mira al futuro y, consciente de su impacto, avanza en su camino para convertirse en el gran referente en cuanto a sostenibilidad en grandes eventos.  Cruïlla quiere ser un festival que trabaje por el residuo cero y por la progresiva eliminación de los plásticos. Así, en la presente edición, a la eliminación de las botellas plásticas de refrescos y vasos de plástico, que ya se había implantado en ediciones anterior, se añade la sustitución de las botellas de agua plásticas por botellas de vidrio reutilizables y la apuesta por los vasos biodegradables.
 
El compromiso social y la responsabilidad ambiental forman parte del ADN de Cruïlla. Desde sus inicios el festival ha ido incorporando continuamente buenas prácticas y estableciendo alianzas con diferentes actores del ámbito social y ambiental para sumar sinergias positivas que contribuyan a hacer un festival mejor para los asistentes, para Barcelona y para el planeta.
 
Como no podía ser de otra forma Cruïlla seguirá apostando por ofrecer a sus usuarios una experiencia artística enriquecedora y un año más, el artista Lluis Danés vuelve a convertir el escenario principal del Cruïlla en una obra de arte, en este caso una alegoría del “Origen" de la vida y presentará Cruïlla Arts & Performance, todo el arte que se hace fuera de los escenarios, con La Fura del Baus, el Aquelarre de Cervera y las estructuras gigantes de Antigua y Barbuda como principales exponentes.
 
Por último el Festival Cruïlla trae este año una nueva forma de complementar los mejores conciertos con un nuevo espacio: el Cruïlla Comedy.
En esta edición el festival apuesta por la comedia y el stand up, trasladando al público la explosión de humor que Barcelona está experimentando en los últimos meses.  La selección de los participantes de Cruïlla Comedy ha sido realizada por Tomás Fuentes e incluye nombres de sobras conocidos como el propio Tomás Fuentes, Valeria Ros, Danny Boy River, Iggy Rubin o Riot Comedy son algunos de los monologuistas confirmados.
 
Para resumir un festival que no nació con la vocación ni de ser contado, ni instagrameado, ni fotografiado, sino vivido, solo hace falta juntar todas las piezas y formar un cartel con nombres como Kylie Minogue, Tarana Burke, Bastille, 0 plástico,La Fura dels Baus, Black Eyed Peas, Tomás Fuentes, Experiencia 5g, Khalida Popal, Vetusta Morla, Aquelarre de Cervera, Love of Lesbian, Riot Comedy, Foals…
 
En Cruïlla ya está todo preparado para la décima jornada de un viaje que solo ha hecho más que empezar.