NOTA DE PRENSA DEL jueves 13 de junio de 2019

-
 
El Cruïlla es converteix en el primer festival europeu 5G

 
  • El Festival Cruïlla provarà la tecnologia 5G aplicada a la realitat virtual a través d’una experiència immersiva 360º en la qual l'espectador podrà veure i experimentar el concert en directe com si estigués en l'escenari amb el grup
 
  • El projecte, impulsat pel Cruïlla i Mobile World Capital Barcelona, en nom de 5G Barcelona, ha estat desenvolupat tecnològicament per ACCIONA, Cellnex, Qwilt i MASMOVIL
 
Barcelona, 13 de juny de 2019.- El Cruïlla es convertirà en un dels primers bancs de proves a nivell mundial de la tecnologia 5G aplicada a la indústria de l'entreteniment i la música en viu gràcies a Mobile World Capital Barcelona, Cellnex Telecom, ACCIONA, MASMOVIL i Qwilt, en el marc de la iniciativa 5G Barcelona. El festival tindrà lloc entre el 3 i el 6 de juliol en el Parc del Fòrum de Barcelona.

Gràcies a aquesta iniciativa, els assistents a la desena edició del festival podran experimentar què se sent en gaudir en directe d'un concert des de l'escenari, al costat dels seus artistes preferits, mitjançant una experiència de realitat virtual i immersiva 360º.
El Festival Cruïlla continua ampliant així el ventall d'activitats que ofereix al seu públic. Ara li toca el torn a la innovació tecnològica, enfocada a la millora de l'experiència d'usuari. El Cruïlla no pretén ser el festival més gran sinó el millor, amb l'accent posat en tot el referent a l'experiència del públic. Per això, en aquesta edició aposta per la tecnologia 5G, que oferirà noves possibilitats vinculades a la indústria de l'entreteniment i de la música en viu. 
El projecte ja compta amb la col·laboració d’artistes com Bastille, Years & Years i Love of Lesbian entre altres, que han accedit a participar en les proves d'aquesta nova tecnologia i a “compartir virtualment” protagonisme en l'escenari amb els espectadors. La llista completa dels artistes que participaran en l'experiència es concretarà més endavant.
 
Una experiència immersiva
Per a dur a terme el projecte s'instal·larà una càmera 360º en l'escenari principal del festival, que prendrà imatges del concert. Una vegada processades, es transmetran via small cells –micro antenes– a unes ulleres de realitat virtual 3D situades en l'espai Cruïlla 5G, situat en el Village del festival. A través d'aquestes ulleres l'espectador podrà veure en streaming el vídeo 360º i experimentar la sensació d'estar en aquest moment virtualment en l'escenari amb el grup.
La transmissió del flux de vídeo es realitzarà amb una latència –temps de resposta– mínima, pràcticament en temps real, gràcies a dos aspectes. En primer lloc, a les característiques del 5G: major amplada de banda, més velocitat i major fiabilitat. En segon, a la capacitat d'emmagatzematge en memòria temporal i processament de dades en l'extrem de la pròpia xarxa, conegut com a edge computing.
El resultat és una millor experiència de l'usuari, que podrà sentir-se part de l'espectacle i  serviran per a avançar en el desenvolupament de noves experiències tecnològiques en l'àmbit de la cultura i l'entreteniment.

Els partners tecnològics del Cruïlla 5G
Aquest projecte forma part de 5G Barcelona, una iniciativa per a convertir la ciutat en un hub digital de 5G a nivell europeu impulsada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC. En aquesta ocasió, en aliança amb companyies capdavanteres en el desenvolupament d'aquesta tecnologia.

ACCIONA proporcionarà la tecnologia de captura i visualització d'imatges 360º necessària per a dur a terme aquesta experiència. Per a això instal·larà en l'escenari una càmera 360º estereoscòpica que, durant l’streaming, transmetrà les imatges en 4K a ordinadors d'última generació amb capacitat per a processar 180 imatges en alta resolució per segon. Aquests equips generaran un efecte visual tridimensional, que emularà l'experiència de viure el concert pujats a l'escenari al costat dels artistes.
ACCIONA és pionera en el desenvolupament d'experiències audiovisuals immersives a través de la seva filial ACCIONA Produccions i Disseny, i a més, aporta la seva experiència en l'ús de tecnologia 5G amb el desenvolupament previ de casos d'ús d'aquesta tecnologia aplicats als sectors de la construcció i de la logística industrial.
 
Cellnex Telecom, el principal operador europeu d'infraestructures de telecomunicacions sense fils, instal·larà les small cells a través de les quals es rebrà i transmetrà el senyal, la fibra òptica que les connectarà amb els servidors, els encaminadors 5G i un core virtualitzat. Tota l'experiència virtual que viurà l'espectador ocorrerà pràcticament en temps real a causa del processament de la informació en l'extrem de la xarxa –edge computing- que durà a terme Cellnex en un centre de dades que desplegarà en el recinte. En aquest centre de dades s'instal·larà el MEC (Multi-access Edge Computing) que realitza les funcions de transmissió de les imatges el més a prop de l'usuari final, disminuint així la latència total (temps d'arribada de dades a l'usuari).
 
MASMOVIL, quart operador de telecomunicacions espanyol amb 8 milions de clients i amb una clara vocació d'innovació i servei, ha dut a terme la planificació de la xarxa ràdio 5G que s'utilitzarà per a l’experiència immersiva 360º, utilitzant les llicències en la banda de 3,5GHz, banda prioritària per al desplegament de 5G, de les quals ja disposa, així com la certificació del desplegament de small-cells que es durà a terme assegurant la cobertura necessària i el compliment de tota la normativa d'aquest tipus d'instal·lacions.
 
I, per últim, Qwilt serà l'encarregat de l’ Open Edge Cloud, plataforma de lliurament de continguts que assegura l’entrega de l’streaming de vídeo 360° a les ulleres de realitat virtual 3D amb la màxima qualitat i mínima latència possibles.
 
Sobre el Festival Cruïlla
El Cruïlla 2019 és el lloc on tothom pot trobar el seu escenari perfecte. Perquè tenim escenaris on sonaran els èxits internacionals de Black Eyed Peas, Kylie Minogue, Foals, Bastille o ZAZ, però també altres carregats de la millor música nacional de Vetusta Morla, Cala Vento o Iseo & Dodosound. Tot sense deixar de costat als poetes de la nostra casa com Love of Lesbian, Dorian, Els Pets o El Petit de Cal Eril.
Hi ha escenaris per a riure amb el Cruïlla Comedy i per a destrossar-se els peus ballant amb Garbage, Parov Stelar, Seu Jorge o Years & Years.
Però el més important és que el propi Cruïlla és un gran escenari. Pel Parc del Fòrum passaran actuacions de La Fura dels Baus, maquilladores, perruquers, un correfoc, un vaixell que viatja per terra, una figura antropomorfa gegant, dues marching bands amb molt de ritme i les impressionants escultures metàl·liques d'Antigua i Barbuda. L'enveja de qualsevol gran producció.
Celebrem els 10 anys amb un escenari carregat d'experiències i volem que el nostre espectacle d'aquest any sigui inoblidable. De moment, ja tenim al millor protagonista possible: el nostre públic.
 
Sobre 5G Barcelona
5G Barcelona és una iniciativa public-privada que treballa per a transformar l'àrea metropolitana de Barcelona en un laboratori obert per a la validació i adopció de tecnologies 5G en un entorn real de ciutat.
La iniciativa crea sinergies dins de l'ecosistema 5G i ofereix una infraestructura experimental per a provar, crear prototips i implementar noves solucions digitals a la ciutat. 5G Barcelona està impulsada per Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC.

Sobre Cellnex Telecom
Cellnex és el principal operador europeu de serveis i infraestructures de telecomunicacions sense fils, amb una cartera total de 45.000 emplaçaments a tota Europa, incloent les previsions de desplegaments fins a 2027. La companyia opera a Espanya, Itàlia, Holanda, França , el Regne Unit i Suïssa.
L'activitat de Cellnex estructura en quatre grans àrees: serveis per a infraestructures de telecomunicacions; xarxes de difusió audiovisual; serveis de xarxes de seguretat i emergència i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures i serveis urbans (Smart cities i “Internet de les coses" (IOT)).
La companyia cotitza en el mercat continu de la borsa espanyola i forma part dels selectius IBEX35 i EuroStoxx 600. Cellnex forma part també dels índexs de sostenibilitat FTSE4GOOD, *CDP (*Carbon Disclosure Project), Sustainalytics i Standard Ethics.
Entre els accionistes de referència de Cellnex es troben ConnecT, amb una participació del 29,9% en el capital social, així com CriteriaCaixa, Blackrock, Wellington i Canada Pension Pla amb participacions minoritàries.
 
Sobre Acciona
ACCIONA és un grup global de desenvolupament i gestió de solucions sostenibles d'infraestructures, especialment d'energia renovable. La seva activitat cobreix tota la cadena de valor de disseny, construcció, operació i manteniment. L'objectiu d'ACCIONA és liderar la transició cap a una economia baixa en carboni, per al que posa al servei de tots els projectes excel·lència tècnica i innovació per a dissenyar un planeta millor. La companyia va aconseguir unes vendes de 7.510 milions d'euros en 2018, compta amb presència en més de 40 països i desenvolupa la seva activitat empresarial sota el compromís de contribuir al desenvolupament econòmic i social de les comunitats en les quals opera. 
 
Sobre Grup  MASMOVIL
El Grup MASMOVIL és el quart operador de telecomunicacions a Espanya que ofereix serveis de telefonia fixa, mòbil, i internet banda ampla per a clients residencials, empreses i operadors, a través de les seves principals marques: Yoigo, Pepephone, MASMOVIL, Lebara i Llamaya.
El Grup compta amb infraestructures de xarxa fixa de Fibra/ADSL i mòbil 3G i 4G. En l'actualitat disposa de més de 17 milions de llars comercialitzables amb fibra òptica i 18 milions amb ADSL, i la seva xarxa 4G mòbil cobreix el 98,5% de la població espanyola. El Grup compta amb més de 8 milions de clients a Espanya.
Grup MASMOVIL ha estat guardonat amb el premi ADSLZone 2018 al millor operador de fibra i el de “Millor Operador de Fibra” pel grup informàtic. A més, ha estat nomenada “Empresa Revelació” en els Premis Empresarials del Grup Vocento.
D'altra banda, és l'operador amb la xarxa de fibra més ràpida d'Espanya en 2018 segons un estudi de l'empresa nPerf i l'operador amb la xarxa mòbil 3G+4G agregada més ràpida del nostre país, segons un estudi de l'empresa Tutela. Finalment, ha obtingut la puntuació més alta com a operador mòbil espanyol millor valorat pels clients, segons el “Índex d'Experiència de Client 2017”, elaborat per la consultora Stiga.

 
Sobre Qwilt
Qwilt proporciona una platforma única d’Open Edge Cloud, en forma de programari i serveis cloud per als proveïdors de serveis de comunicacions, dirigida a resoldre la creixent bretxa de capacitat disponible per al lliurament de continguts generada per la gran demanda de consumidors de vídeo en streaming.  Open Edge Cloud redueix els costos d'infraestructura per als operadors, incrementa la capacitat per als proveïdors de contingut i millora la qualitat d'experiència per als consumidors finals.
L'Open Edge Cloud de Qwilt permet desplegar una infraestructura d’edge computing distribuïda en l'última milla dels operadors de cable, xarxa fixa o mòbil, en el punt més pròxim als consumidors. Aquesta plataforma habilita el lliurament de vídeo streaming en viu o sota demanda a gran escala i audiències massives, i suporta també el lliurament de nous mitjans immersius com a vídeo 360 8K, streaming en 4K, o realitat augmentada i virtual.
Qwilt és un membre fundador i actual membre del consell de la Streaming Vídeo Alliance, així com el promotor del moviment Open Caching. Va ser fundada en 2010 per veterans de la indústria de Cisco i Juniper; Qwilt té el suport de Accel Partners, Bessemer Venture Partners, Cisco Ventures, Disrupt-Ive, Innovation Endeavors, Marker i Redpoint Ventures.
 
Per a més informació:
Marc Tapias – Festival Cruïlla
+34 661 39 02 63
 
Estel Estopiñan - Mobile World Capital Barcelona
_____________________________________________________________  CASTELLANO
 
 
El Cruïlla se convierte en el primer festival europeo 5G
 
  • El Festival Cruïlla probará la tecnología 5G aplicada a la realidad virtual a través de una experiencia inmersiva 360° en la que el espectador podrá ver y experimentar el concierto en directo como si estuviera en el escenario con el grupo
 
  • El proyecto, impulsado por el Cruïlla y Mobile World Capital Barcelona, en nombre de 5G Barcelona, ha sido desarrollado tecnológicamente por ACCIONA, Cellnex, Qwilt y MASMOVIL
 
 
Barcelona, 13 de junio de 2019.- El Cruïlla se convertirá en uno de los primeros bancos de pruebas a nivel mundial de la tecnología 5G aplicada a la industria del entretenimiento y la música en vivo gracias a Mobile World Capital Barcelona, Cellnex Telecom, ACCIONA, MASMOVIL y Qwilt, en el marco de la iniciativa 5G Barcelona. El festival tendrá lugar entre el 3 y el 6 de julio en el Parc del Fòrum de Barcelona.

Gracias a esta iniciativa, los asistentes a la décima edición del festival podrán experimentar qué se siente al disfrutar en directo de un concierto desde el escenario, al lado de sus artistas preferidos, mediante una experiencia de realidad virtual e inmersiva 360°.
El Festival Cruïlla continúa ampliando así el abanico de actividades que ofrece a su público. Ahora le toca el turno a la innovación tecnológica, enfocada a la mejora de la experiencia de usuario. El Cruïlla no pretende ser el festival más grande sino el mejor, con el acento puesto en todo lo referente a la experiencia del público. Por ello, en esta edición apuesta por la tecnología 5G, que ofrecerá nuevas posibilidades vinculadas a la industria del entretenimiento y de la música en vivo.  
El proyecto ya cuenta con la colaboración de artistas como Bastille, Years & Years y Love of Lesbian entre otros, que han accedido a participar en las pruebas de esta nueva tecnología y a “compartir virtualmente” protagonismo en el escenario con los espectadores. La lista completa de los artistas que participarán en la experiencia se concretará más adelante.

Una experiencia inmersiva
Para llevar a cabo el proyecto se instalará una cámara 360° en el escenario principal del festival, que tomará imágenes del concierto. Una vez procesadas, se transmitirán vía small cells –micro antenas– a unas gafas de realidad virtual 3D situadas en el espacio Cruïlla 5G, situado en el Village del festival. A través de estas gafas el espectador podrá ver en streaming el video 360° y experimentar la sensación de estar en ese momento virtualmente en el escenario con el grupo.
La transmisión del flujo de vídeo se realizará con una latencia –tiempo de respuesta– mínima, prácticamente en tiempo real, gracias a dos aspectos. En primer lugar, a las características del 5G: mayor ancho de banda, más velocidad y mayor fiabilidad. En segundo, a la capacidad de almacenamiento en memoria temporal y procesado de datos en el extremo de la propia red, conocido como el edge computing.
El resultado es una mejor experiencia del usuario, que podrá sentirse parte del espectáculo y  servirá para avanzar en el desarrollo de nuevas experiencias tecnológicas en el ámbito de la cultura y el entretenimiento.

Los partners tecnológicos del Cruïlla 5G
Este proyecto forma parte de 5G Barcelona, una iniciativa para convertir la ciudad en un hub digital de 5G a nivel europeo impulsada por la Generalitat de Cataluña, el Ayuntamiento de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos y la UPC. En esta ocasión, en alianza con compañías punteras en el desarrollo de esta tecnología.

ACCIONA proporcionará la tecnología de captura y visualización de imágenes 360° necesaria para llevar a cabo esta experiencia. Para ello instalará en el escenario un cámara 360° estereoscópica que, durante el streaming, transmitirá las imágenes en 4K a ordenadores de última generación con capacidad para procesar 180 imágenes en alta resolución por segundo. Estos equipos generarán un efecto visual tridimensional, que emulará la experiencia de vivir el concierto subido al escenario junto a los artistas.
ACCIONA es pionera en el desarrollo de experiencias audiovisuales inmersivas a través de su filial ACCIONA Producciones y Diseño, y además, aporta su experiencia en el uso de tecnología 5G con el desarrollo previo de casos de uso de esta tecnología aplicados a los sectores de la construcción y de la logística industrial.
 
Cellnex Telecom, el principal operador europeo de infraestructuras de telecomunicaciones inalámbricas, instalará las small cells a través de las cuales se recibirá y transmitirá la señal, la fibra óptica que las conectará con los servidores, los routers 5G y un core virtualizado. Toda la experiencia virtual que vivirá el espectador ocurrirá prácticamente en tiempo real debido al procesado de la información en el extremo de la red –edge computing- que llevará a cabo Cellnex en un centro de datos que desplegará en el recinto. En este centro de datos se instalará el MEC (Multi-access Edge Computing) que realiza las funciones de transmisión de las imágenes lo más cerca del usuario final, disminuyendo así la latencia total (tiempo de llegada de datos al usuario).
 
MASMOVIL, cuarto operador de telecomunicaciones español con 8 millones de clientes y con una clara vocación de innovación y servicio, ha llevado a cabo la planificación de la red radio 5G que se va a utilizar para la experiancia inmersiva 360°, utilizando las licencias en la banda de 3,5GHz, banda prioritaria para el despliegue de 5G, de las que ya dispone, así como la certificación del despliegue de small-cells que se llevará a cabo asegurando la cobertura necesaria y el cumplimiento de toda la normativa de este tipo de instalaciones.
 
Y, por último, Qwilt será el encargado del Open Edge Cloud, plataforma de entrega de contenidos que asegura la entrega del streaming de video 360° a las gafas de realidad virtual 3D con la máxima calidad y mínima latencia posibles.

Sobre el Festival Cruïlla
El Cruïlla 2019 es el lugar donde todo el mundo puede encontrar su escenario perfecto. Porque tenemos escenarios donde sonarán los éxitos internacionales de Black Eyed Peas, Kylie Minogue, Foals, Bastille o ZAZ, pero también otros cargados de la mejor música nacional de Vetusta Morla, Cala Vento o Iseo & Dodosound. Todo sin dejar de lado a los poetas de nuestra casa como Love of Lesbian, Dorian, Els Pets o El Petit de Cal Eril.
Hay escenarios para reír con el Cruïlla Comedy y para destrozarse los pies bailando con Garbage, Parov Stelar, Seu Jorge o Years & Years.
Pero lo más importante es que el propio Cruïlla es un gran escenario. Por el Parque del Forum pasarán actuaciones de La Fura dels Baus, maquilladores, peluqueros, un correfoc, un barco que viaja por tierra, una figura antropomorfa gigante, dos marching bands con mucho ritmo y las impresionantes esculturas metálicas de Antigua y Barbuda. La envidia de cualquier gran producción.
Celebramos los 10 años con un escenario cargado de experiencias y queremos que nuestro espectáculo de este año sea inolvidable. De momento, ya tenemos al mejor protagonista posible: nuestro público.
 
Sobre 5G Barcelona
5G Barcelona es una iniciativa público-privada que trabaja para transformar el área metropolitana de Barcelona en un laboratorio abierto para la validación y adopción de tecnologías 5G en un entorno real de ciudad.
La iniciativa crea sinergias dentro del ecosistema 5G y ofrece una infraestructura experimental para probar, crear prototipos e implementar nuevas soluciones digitales en la ciudad. 5G Barcelona está impulsada por Generalitat de Catalunya, Ayuntamiento de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos y la UPC.
 
Sobre Cellnex Telecom
Cellnex es el principal operador europeo de servicios e infraestructuras de telecomunicaciones inalámbricas, con una cartera total de 45.000 emplazamientos en toda Europa, incluyendo las previsiones de despliegues hasta 2027. La compañía opera en España, Italia, Holanda, Francia , el Reino Unido y Suiza.
La actividad de Cellnex estructura en cuatro grandes áreas: servicios para infraestructuras de telecomunicaciones; redes de difusión audiovisual; servicios de redes de seguridad y emergencia y soluciones para la gestión inteligente de infraestructuras y servicios urbanos (smart cities e "Internet de las cosas" (IOT)).
La compañía cotiza en el mercado continuo de la bolsa española y forma parte de los selectivos IBEX35 y EuroStoxx 600. Cellnex forma parte también de los índices de sostenibilidad FTSE4GOOD, CDP (Carbon Disclosure Project), Sustainalytics y Standard Ethics.
Entre los accionistas de referencia de Cellnex se encuentran ConnecT, con una participación del 29,9% en el capital social, así como CriteriaCaixa, Blackrock, Wellington y Canada Pension Plan con participaciones minoritarias.
 
Sobre Acciona
ACCIONA es un grupo global de desarrollo y gestión de soluciones sostenibles de infraestructuras, especialmente de energía renovable. Su actividad cubre toda la cadena de valor de diseño, construcción, operación y mantenimiento. El objetivo de ACCIONA es liderar la transición hacia una economía baja en carbono, para lo que pone al servicio de todos los proyectos excelencia técnica e innovación para diseñar un planeta mejor. La compañía alcanzó unas ventas de 7.510 millones de euros en 2018, cuenta con presencia en más de 40 países y desarrolla su actividad empresarial bajo el compromiso de contribuir al desarrollo económico y social de las comunidades en las que opera. 
 
Sobre Grupo  MASMOVIL
El Grupo MASMOVIL es el cuarto operador de telecomunicaciones en España que ofrece servicios de telefonía fija, móvil, e internet banda ancha para clientes residenciales, empresas y operadores, a través de sus principales marcas: Yoigo, Pepephone, MASMOVIL, Lebara y Llamaya.
El Grupo cuenta con infraestructuras de red fija de Fibra/ADSL y móvil 3G y 4G. En la actualidad dispone de más de 17 millones de hogares comercializables con fibra óptica y 18 millones con ADSL, y su red 4G móvil cubre el 98,5% de la población española. El Grupo cuenta con más de 8 millones de clientes en España.
Grupo MASMOVIL ha sido galardonado con el premio ADSLZone 2018 al mejor operador de fibra y el de “Mejor Operador de Fibra” por el grupo informático. Además, ha sido nombrada “Empresa Revelación” en los Premios Empresariales del Grupo Vocento. 
Por otra parte, es el operador con la red de fibra más rápida de España en 2018 según un estudio de la empresa nPerf y el operador con la red móvil 3G+4G agregada más rápida de nuestro país, según un estudio de la empresa Tutela. Finalmente, ha obtenido la puntuación más alta como operador móvil español mejor valorado por los clientes, según el “Índice de Experiencia de Cliente 2017”, elaborado por la consultora Stiga.
 
Sobre Qwilt
Qwilt proporciona una platforma única de Open Edge Cloud, en forma de software y servicios cloud para los proveedores de servicios de comunicaciones, dirigida a resolver la creciente brecha de capacidad disponible para la entrega de contenidos generada por la gran demanda de consumidores de video en streaming.  Open Edge Cloud reduce los costes de infraestructura para los operadores, incrementa la capacidad para los proveedores de contenido y mejora la calidad de experiencia para los consumidores finales.
El Open Edge Cloud de Qwilt permite desplegar una infraestructura de edge computing distribuida en la última milla de los operadores de cable, red fija o movil, en el punto más cercano a los consumidores. Esta plataforma habilita la entrega video streaming en vivo o bajo demanda a gran escala y audiencias masivas, y soporta también la entrega de nuevos medios inmersivos como video 360 8K, streaming en 4K, o realidad aumentada y virtual.
Qwilt es un miembro fundador y actual miembro del consejo de la Streaming Video Alliance, así como el promotor del movimiento Open Caching. Fue fundada en 2010 por veteranos de la industria de Cisco y Juniper; Qwilt tiene el respaldo de Accel Partners, Bessemer Venture Partners, Cisco Ventures, Disrupt-Ive, Innovation Endeavors, Marker y Redpoint Ventures.
 
Para más información:
Marc Tapias – Festival Cruïlla
+34 661 39 02 63
 
Estel Estopiñan - Mobile World Capital Barcelona